Slik velger du riktig skolesekk til barnet ditt

Slik velger du riktig skolesekk til barnet ditt

 
Stillesittende skoledager og tung sekk kan gi barna vondt i hodet, nakke og rygg. Kiropraktor hos Medi3, Ingrid Bjørdal, har rådene du trenger for å velge riktig skolesekk. - Vi vet at type sekk og vekt på sekken kan være faktorer som for noen kan gi vondt i hodet, rygg eller nakke. Likevel må vi ikke bare fokusere på hvordan vi kan tilpasse sekken til barnet. Vi må også se på hvordan vi kan gjøre barna sterke nok til å bære sekken uten problem.

Det nærmer seg skolestart. Aktive feriedager går over i mer stillesittende dager med skolearbeid, lekser, stress og tunge skolesekker.

- En sekk er som sko

- Belastningen på rygg og nakke blir helt annerledes enn i sommermånedene, sier kiropraktor hos Medi3, Ingrid Bjørdal.


Ingrid Bjørdal har over 15 års erfaring som kiropraktor. Siden 2006 har hun jobbet i tverrfaglig klinikk ved Medi 3. Hun har videreutdanning i behandling av gravide, barn og unge, samt innen bruk av akupunkturnåler i behandling av muskel og skjelettplager.

- For noen kan skoledagene gi utslag i vondt i hodet, rygg eller nakke. En godt tilpasset og rett innstilt skolesekk er ikke farlig for unge rygger. Det er med sekk som med sko, den bør velges slik at den passer til barnet sin kropp, sier kiropraktor Ingrid Bjørdal ved Medi3. 

Sjekkliste for en god skolesekk for barnet ditt:

  • Ta med barnet i butikken når sekken skal kjøpes, og prøv den.
  • Kjenn etter at sekken ligger godt inntil ryggen og at sekken ikke gnager mot konsentrerte punkt på kroppen.
  • Sjekk at sekken har polstrede skulderstropper slik at de ikke sklir ned fra skuldrene.
  • Har sekken stropper en kan stramme rundt hofte og brystparti så blir den mer stabil og lettere å bære.
  • Lær barnet å bruke stroppene.
  • Sjekk at barnet kan svinge bein og armer fritt og at sekken ikke henger for langt ned på baken og slenger.
  • Tunge bøker skal innerst, og sekken bør ha flere rom slik at vekten kan fordeles. En skolesekk kan etterhvert bli tung å bære.
  • Tenk på hvor mye sekken veier i forhold til barnet sin vekt.
  • Lær barnet å ikke ta med unødvendige ting bli igjen hjemme
  • Skulderbag og veske blir mer populært jo eldre barna blir, men dette bør unngås. Den skjeve belastningen er ikke heldig for rygg og nakke.

 

- Vi vet at type sekk og vekt på sekken kan være faktorer som for noen kan gi vondt i hodet, rygg eller nakke. Likevel må vi ikke bare fokusere på hvordan vi kan tilpasse sekken til barnet. Vi må også se på hvordan vi kan gjøre barna sterke nok til å bære sekken uten problem, forteller Bjørdal.

La barnet bruke kroppen mest mulig

Hun mener at stillesittende livsstil kan være en av de største risikofaktorene for muskel- og skjelettplager.


- En fysisk aktiv hverdag med variert bevegelseaktvitet på og etter skolen gir barnet bedre fysisk form og styrke til å bære skolesekken. Dessuten vet vi jo at bevegelseaktivitet og god fysisk form har positive effekter for konsentrasjon og læring i klasserommet, forteller hun.


Hun har en klar melding til foreldrene dere ute:


- Det er viktig at foreldre lar barna bruke skolesekken og kroppen så ofte som mulig. La barna gå eller sykle til skolen når de er gamle nok, heller enn at de blir kjørt til og fra skole. Dette er en kjempegod investering i god helse, mener hun.

 
Tips til lærere:

  • La bevegelseaktivitet være en naturlig del av skolehverdagen.


Tips til foreldre:

  • La barnet få naturlig utfolde seg i fysisk lek og aktivitet; hopping, klatring, løping, kryping, rulling, hinking, balansering.

 

Kilde: kiropraktorunhammer.no, www.kiropraktikk.no