Livmorhalsprøven kan forhindre kreft

Livmorhalsprøven kan forhindre kreft

 
Her kan du lese mer om hvorfor denne enkle prøven er så viktig.

Livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen)
En livmorhalsprøve (celleprøve) kan avsløre celleforandringer som kan lede til livmorhalskreft. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft. I Norge oppfordres kvinner mellom 25 og 69 år til å ta livmorhalsprøve jevnlig. Kvinner under 35 år anbefales cellepræve hvert 3. dje år.


Visste du at livmorhalskreft oftest skyldes et HPV-virus? Mange tror det er klamydia som er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, men faktisk er det HPV-viruset. Dette viruset er svært vanlig, og de fleste av oss vil ha det en eller flere ganger i løpet av livet uten å vite det.

 
Hva er HPV-viruset?
HPV (humant papillomavirus) smitter gjennom hud- og slimhinnekontakt og kan ikke forebygges helt ved bruk av kondom. Heldigvis går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv, men enkelte varianter kan gi celleforandringer som i verste fall kan føre til livmorhalskreft.

Celleprøven spiller en livsviktig rolle
Ved å følge Livmorhalsprogrammet og ta celleprøve hvert femte år, kan vi oppdage celleforandringer tidlig og forebygge kreft.

Visste du dette?

  • HPV-infeksjoner er ofte symptomfrie og ufarlige, men noen få kan bli kroniske og føre til alvorlige celleforandringer.
  • Screeningprogrammet starter ved 25 år fordi kroppen vanligvis klarer å bekjempe infeksjoner selv hos yngre kvinner.
  • HPV-vaksinen, som tilbys i skolealderen, gir god beskyttelse mot de farligste variantene av viruset.
  • Alle celleprøver først undersøkt med HPV-test, uansett alder, for mer presise resultater.

Hva kan du gjøre?
Ta celleprøve regelmessig – det kan redde liv.

Vær oppmerksom på symptomer som underlivssmerter, endringer i utflod eller blødninger utenom menstruasjon. Oppsøk lege hvis du merker noe uvanlig, uansett når du tok forrige prøve.

Forberedelse før prøvetakning

- Celleprøven skal ikke tas under menstruasjon.
- Unngå samleie de siste to dagene før celleprøven.
- Ikke bruk tampong de to siste dagene før celleprøven.
- Unngå bruk av vaginale kremer, geléer eller andre vaginale medisiner de siste to dagene før prøvetakningen.

 

Slik foregår undersøkelsen
Livmorhalsprøven hentes ut gjennom en gynekologisk undersøkelse. En liten børste bruktes til å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. For noen kan dette være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det er helt normalt at det blør litt etterpå. Prøven tar bare noen få minutter.

 

Vi er her for deg!
Hos Medi3 kan du ta celleprøven hos våre allmennleger eller gynekologer. Vi har kort ventetid og ingen henvisning er nødvendig.

Bestill time

 

Kreftforeningen har mye god informasjon om #sjekkdeg og livmorhalsprogrammet. Her kan du lese mer.